18.02.2021

İl Müftümüz Yavuz Selim Karabayır' dan Üç aylar ve Regaip Gecesi Mesajı

İl Müftümüz Yavuz Selim Karabayır, 13 Şubat Cumartesi günü başlayan üç aylar ve 18 Şubat Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece de idrak edilecek olan Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

“Rahmet ve mağfiret iklimi olan üç aylara kavuşmuş bulunmaktayız. Bizleri bu mübarek günlere ulaştıran Cenâb-ı Allah’a hamd-ü senâlar olsun. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimize salât ve selam olsun.

Yüce Allah, mahlûkata, merhametinin bir tecellisi olarak Hz Muhammed’i son peygamber olarak göndermiştir. “Andolsun, Allah, inananlara, kendi içlerinden; onlara ayetlerini okuyan, onları arıtıp temiz yapan, onlara Kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler ” (Al-i İmran 3/164)

Peygamber Efendimizi sevip örnek alarak insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrıyı hafızalarda tazelemek gerekmektedir. Çünkü  “Ebu Hüreyre’ nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selâmı yayın.” (Müslim, Îmân, 93) buyurarak sevginin imanın bir gereği olduğunu ifade etmiştir.

Dünyada her geçen gün insanlar dünyevileşmekte, çıkar ilişikleri ve menfaatler yaygınlaşmaktadır. Kanaatsizlik, iktisatsızlık ve “ene” ciliğin zirve yaptığı, fakir, yoksul ve kimsesizlerin ihmal edildiği dünyada her geçen gün huzursuzlukların boyutları artmaktadır. Bu durum, Hz. Peygamberin insanlara tebliğ ettiği üstün değerlerin hayatımızdaki etkisinin zayıflamış olduğunun göstergesidir.

Yüce rabbimizin rahmetini insanlara bol bol ihsan ettiği zamanlar vardır. Üç aylar diye nitelendirilen Recep, Şaban ve Ramazan ayları, manevi ve bereketi bol olan zaman dilimlerindendir. 18 Şubat Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece inşallah Regaip kandilini idrak edeceğiz.

Bugünlerde neler yapılmalı? Günahlarımızın bağışlanması için Rabbimize istiğfarda bulunmamız gerektiğini belirten Karabayır, "Günahlarımızı bağışlaması için Rabbimize yalvarıp yakarmalı, tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Aile efradımıza, bu gecenin önemini anlatmalıyız. Ana-baba ve akrabamızın kandillerini tebrik etmeli ve hayır dualarını almalı, ahirete intikal etmiş olanlarımızı da rahmetle yâd etmeliyiz. Müslüman kardeşlerimizle tebrikleşmeli, kırgınlıklara, dargınlıklara son vermeliyiz. Çevremizdeki fakir ve muhtaçlara yardım elimizi uzatmalıyız. Kendimiz, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün Müslümanların huzur ve selameti, birliğimizin, dirliğimizin bekası için bol bol dua etmeli, Kur’an-ı Kerim’i kendimize vird edinip her gün okumaya devam etmeli, haftada en az iki gün nafile oruç tutmaya gayret göstermeli, günlük olarak belirli zikir ve tesbihlerimiz olmalı ve bu aylarda daha fazla fakirlere ve yoksullara yardım ve infakta bulunmalı ve ahlâki konularda daha dikkatli olmalıyız.

"Bu vesile ile hepinizin Regâib Kandili’ ni bir kez daha tebrik ediyorum. Bu gecede Yüce Rabbimize açılan ellerin ve yakaran dillerin, bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, dünyada adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını, özellikle dünyayı kasıp kavuran virüs salgınından genelde insanlık ailesini, özelde ise yaşadıkları yerlerdeki Müslümanları bir an önce sahil-i selamete çıkararak Muhammed Mustafa'nın hürmetine sağlık, afiyet ve huzurlar vermesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."

Yavuz Selim KARABAYIR

Diyarbakır İl Müftüsü