22.05.2017

“Diyarbakır’ın ruhu İslam’dır. Hiç kimse bu şehrin kalbini ve ruhunu bozamaz, bozamayacaktır…”

“Diyarbakır’ın ruhu İslam’dır. Hiç kimse bu şehrin kalbini ve ruhunu bozamaz, bozamayacaktır…”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyarbakır'ın fethinin 1378. yıldönümü vesilesiyle Diyarbakır'da bir konferans verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen, 'Diyarbakır'ın Fethi' konulu konferansında Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Allah Resulü Muhammed Mustafa’nın rahmet mesajını Diyarbakır surlarının önüne getiren bütün sahabeye selam olsun. 1378 sene önce Diyarbakır’da kalbini İslam’a açan bütün kardeşlerimize selam olsun. 1378 sene önce kapılarını İslam’ın ibadetine açan, sahabenin secdesine açan Ulu Camiine selam olsun” dedi.

Salonu dolduran binlerce Diyarbakırlıya ‘Fetih gününüz kutlu olsun. Diyarbakır’ın fethi mübarek olsun, daim olsun’ diye seslenen Başkan Görmez’in konferansından öne çıkan bazı başlıklar şöyle;

Diyarbakır’ın fethi mübarek olsun, daim olsun…”

Bugünün sadece Diyarbakır için değil, Anadolu’da yaşayan bütün Müslümanlar için, İslam medeniyetinin bütün evlatları için ne kadar önemli bir gün olduğu bilinse, bugün Diyarbakır’da kimse evinde durmaz, kalbinde sevgiyle coşkuyla sokaklara fırlar, Allah’a hamd eder, Peygambere salat selamlar gönderirdi. Bugün Anadolu İslam medeniyetinin ilk kapısı olan Diyarbakır’ın 1378 sene önce, Allah resulünün vefatından sadece yedi sene sonra kalbini, yüreğini, kapılarını İslam’a açtığı o muhteşem günün sene-i devriyesini yaşıyoruz. Fetih gününüz kutlu olsun. Diyarbakır’ın fethi mübarek olsun. Daim olsun.

Anadolu İslam Medeniyetinin bütün evlatları için üç tarih çok önemlidir…”

Anadolu İslam Medeniyetinin bütün evlatları için üç tarih çok önemlidir. Birincisi, 639. Diyarbakır’ın kalbini, ruhunu, surlarını, kapılarını İslam’a açtığı tarih. İkinci tarih, 1071 Malazgirt Zaferi. Üçüncüsü ise, Molla Gürani’nin talebesi Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi. Bu üç tarih Anadolu İslam Medeniyetini paylaşan bütün İslam evlatları için önemli üç tarihtir. Resulü Ekrem’in ‘İstanbul mutlaka fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel asker’ müjdesi ancak bu iki zaferden sonra tahakkuk etmiştir.

“Diyarbakır, tüm insanlık tarihinin hülasası olan bir şehirdir…”

Yüce Kitabımız Kur’an bize yeryüzünü dolaşmamızı, tarih okumamızı, tarihi büyük şehirleri ziyaret etmemizi emrediyor. Şöyle buyuruyor Allah, ‘Habibim o insanlara söyle. Onlar yeryüzünü gezmezler mi? Yeryüzüne seyrüsefer etmezler mi? Eğer yeryüzüne seyrüsefer ederlerse onların akleden kalpleri olur’  Tüm dünyaya sesleniyorum, akleden kalbiniz olsun istiyorsanız, gelin Diyarbakır'ı ziyaret edin. Diyarbakır'ın fethini düşünün, tarihini okuyun. İnsanlık tarihinin hülasası olan şehirler vardır, Diyarbekir tüm insanlık tarihinin hülasası olan bir şehirdir. Tevhit medeniyetinin merkezleri olan şehirler vardır, Diyarbakır tevhit medeniyetinin ilk merkezlerinden birisidir. Allah'ın yeryüzünün en hayırlıları olarak belirttiği Elyesa ve Zülkifl Hazretleri tevhit mesajlarını Diyarbakır'dan dünyaya ilan etmişlerdir.

“Bir şehirde ancak din ve medeniyet varsa o şehir Medine olur…”

‘Şehir’ kelimesinin Arapçada karşılığı ‘Medine’dir. Bütün Medineleri doğuran bir Medine vardır. Medine, din ve medeniyet olursa ancak Medine olur. Bir şehirde eğer cehalet ve bedeviyet varsa o şehir Medine olmaz. Taş ve beton yığını olur. Bir şehirde ancak din ve medeniyet varsa o şehir Medine olur. Diyarbakır Medinedir. Hem din hem medeniyet var.  O Medinede İslam'ın en güzel şekilde yaşanması halinde o şehir erdemliler şehri olur. Diyarbakır’da böyle bir şehirdir. Erdemliler şehridir.

“Fetih, kalelerin, surların fethi değildir. Asıl fetih, yüreklerin, gönüllerin fethidir…”

İşgal ve sömürge bizim medeniyetimizin kavramları değildir. Fetih yüreklerin fethidir, gönüllerin fethidir. Fetih kalelerin, surların fethi değildir. Müslümanlar olarak dünyanın neresine gidersek gidelim hiçbir zaman işgalci olmadık. Biz gönülleri fethetmeden surlara dokunmadık. Yürekleri fethetmeden kapılara dokunmadık. O fetih esnasında hiçbir insana haksız yere dokunmadık, ibadete çekilmiş din adamlarına dahi dokunmadık. Allah resulünün bize tavsiyesi bu olmuştur daima.

“Diyarbakır’ın ruhu İslam’dır. Hiç kimse bu şehrin kalbini ve ruhunu bozamaz, bozamayacaktır…”

Diyarbakır’ın ruhu İslam’dır. Hiç kimse bu şehrin kalbini ve ruhunu bozamaz, bozamayacaktır. Hiçbir bozguncu, müfsit bu şehrin kalbini ifsat edemez, edemeyecektir inşallah. Artık bu şehir hiçbir çocuğunu feda etmemeli, kurban vermemeli. Bugün İslam medeniyetinin merkezleri kan revan içerisinde. Selamın şehri olan Bağdat yanmaya devam ediyor. Şerefin şehri olan Şam-ı Şerif ıstırap çekmeye devam ediyor. Hikmetin şehri olan San’a yanmaya devam ediyor. İrfanın şehri olan Trablus yanmaya devam ediyor. Biz eğer dikkatli olmazsak bu güzel şehirleri de kaybederiz. Hep birlikte bu şehirlerimizi, Medinelerimizi yeniden erdemliler şehrine dönüştürmek için seferber olmalıyız. Çocuklarımıza gençlerimize sahip çıkmalıyız. Ramazan ayı geliyor, öyle bir ramazan geçirelim ki artık bu şehirlere hiçbir kötülük yaklaşmasın. Bu güzel şehir terörle ve şiddetle değil, sahabe, ulema, salihin ve evliya ile yad edilmeye devam etsin inşallah. Bundan sonra Diyarbakır'ın fethini sadece bir konferansla, iki etkinlikle değil, Diyarbakır'da yaşayan her gencimiz, çocuğumuzla okullarımızla, üniversitelerimizle, belediyemizle, valiliğimizle, müftülüğümüzle, sokaklarımız ve caddelerimizle hep birlikte senede bir hafta ‘Fetih Haftası’ olarak idrak edelim ve hep birlikte 1378 yıllık şanı, şerefi, izzeti ve onuru yaşayalım ve yaşatalım.

Diyanet İşleri Başkanlığı Uluslararası İmam Şafii Akademisi açılıyor…

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyarbakır’ın Fethi konulu konferansında bir de müjde verdi. Birkaç ay sonra açılışının gerçekleşeceği Diyanet İşleri Başkanlığı Uluslararası İmam Şafii Akademisi’nin bölgeye hizmet eden önemli bir kurum olacağını belirten Başkan Görmez, "Göreve başladığım andan itibaren hep 'Diyarbakır'da tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçları yetiştiren çok büyük bir ilim merkezi olsun' hayalim vardı. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakır'da Diyanet İşleri Başkanlığı 'Uluslararası İmam Şafii Akademisi'ni birlikte açacağız." dedi.

Programın sonunda hafızlık eğitimlerinin başarıyla tamamlayan öğrencilere icazetleri Diyanet İşleri Başkanı Görmez tarafından verildi.

Konferansa, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, İl Müftüsü Burhan İşliyen, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.