T.C. DİYARBAKIR VALİLİĞİ
İL MÜFTÜLÜĞÜ

DİYARBAKIR VE KAYSERİ ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜLERİ İNŞA EDİLİYOR

DİYARBAKIR VE KAYSERİ ARASINDA GÖNÜL             KÖPRÜLERİ İNŞA EDİLİYOR

Diyarbakır İl Müftülüğümüzce düzenlenen “Gelin Tanış Olalım” projesinin ilk ayağı olan Kayseri İl müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ve Kayseri'de görev yapan Din Görevlilerini eş ve çocuklarıyla Diyarbakır'da ağırlamıştık, Projenin ikinci ayağı ise Kayseri'de gerçekleştirildi.  Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, 22 Din görevlisi eş ve çocuklarıyla birlikte toplam 70 kişi, 27-28-29 Temmuz 2017 tarihleri arasını kapsayacak şekilde Kayseri’ye misafir oldular.

Diyarbakır İl Müftümüz Burhan İşliyen, Kayseri'de bir dizi programlara katıldı ve ziyaretlerde bulundu. Kayseri ziyaretlerinin ilk günü olan 27 Temmuz 2017 günü, saat: 19.00’da Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin önünde TV Kayseri’den de canlı olarak verilen bir basın açıklaması yapıldı. Daha sonra Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi konferans salonunda bir program tertip edildi. Program sonrası Diyarbakır İl Müftümüz Sayın Burhan İşliyen, Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin konferans salonunda, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV)’nın İlahiyat Akademisinin bir buçuk aylık kampında bulunan erkek öğrencilere hitap etti.

Ziyaretin ikinci günü olan 28.07.2017 Cuma günü İl Müftümüz Sayın Burhan İşliyen, Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven’i ziyaret etti. Kayseri İl Müftüsü Sayın Güven tarafından Kayseri’de yürütülmekte olan din hizmetleri hakkında İl Müftümüz Sayın Burhan İşliyen’e bilgi verildi. Daha sonra İl Müftümüz Sayın İşliyen, Kayseri İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven ile birlikte Vali Vekili Baha Başçelik’i ziyaret ettiler ve “Gelin Tanış Olalım” projesi hakkında Vali Vekili Sayın Başçelik’e bilgi verdiler. Ziyaret sonrası Cuma namazını Hunat Camii’nde kılan İl Müftümüz Sayın Burhan İşliyen, namaz öncesi vaazı nasihatte bulundu. Diyarbakır’dan Kayseri'ye Din görevlilerimiz de misafir oldukları camilerde vaaz ettiler ve hutbe okudular.
Namaz sonrası Diyarbakır'dan Kayseri'ye Misafir olan Din Görevlilerimiz ve ailelerine Erciyes Tekir Yaylasına gezi düzenlendi ve misafirlerimize teleferik turu yaptırıldı. Gezi sonrası İl Müftümüz Sayın İşliyen ve Kayseri İl Müftüsü Sayın Güven, Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin 13. Mezuniyet törenine katıldılar. Daha sonra Tv Kayseri’nin canlı yayın konuğu oldular ve “Gelin Tanış Olalım” projesini Kayseri halkına anlattılar. Yine aynı gün İl Müftümüz Sayın İşliyen, Kocasinan İlçe Müftülüğü’ne bağlı Uhut Yatılı Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimi alan İlahiyat Fakültesi 1. ve 2. sınıf öğrencilerine sohbet ettiler.

Ziyaretin üçüncü gününde de Kayseri İl Müftülüğü tarafından düzenlenen sabah kahvaltısı ile Diyarbakır İl Müftümüz Sayın İşliyen ve Din Görevlileri, STK temsilcileriyle bir araya geldiler. Kahvaltı sonrası Diyarbakır İl Müftülüğü İlahi Grubu Şefi Ömer Yakut tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. Daha sonra sırasıyla şu konuşmalar gerçekleşti. Diyarbakır Nebi Camii İmam Hatibi Ömer İler, “Sayın Müftümüz Burhan İşliyen hocamız bu programı bizimle paylaştığında, severek ve isteyerek ilk kabul edenlerden oldum. Yıllardır bölgede, gerek siyasilerden, gerek STK’lardan ve gerekse aktivistlerden bize gelenler oluyor. Neler yapılması gerektiğiyle ilgili soru soranlar oluyor. Genelde şunu söylüyorum: Bölgenin huzura kavuşması için huzurun alt yapısının oluşturulması lazım. Alt yapısı oluşturulmadan istediğimiz huzura kavuşmamız mümkün değildir. Son zamanlarda ve bilhassa 15 Temmuz’dan sonra bir kez daha anladık ki terörizmle birileri işbirliği yapmış. Ve bölgede oluşturulmaya çalışılan terör algısının yok edilmesi için, sosyologların, psikologların bölgeye gelerek bu insanlara işin hakikatini anlatmalıdırlar. Yoksa diğer türlü çözümün gerçekleşmesini ben zor olarak görüyorum” dedi.

Diyarbakır İl Müftümüz Burhan İşliyen, “Misafiri olduğumuz Kayseri’de çok yoğun programlara dâhil olduk. Kayseri İl Müftüsü Şahin Hocama çok teşekkür ediyorum.
639 yılından beri ezanların okunduğu 5. Harem-i Şerif Ulu Camii’nin bulunduğu bir şehirdir Diyarbakır. Orada Peygamberler ve Sahabeler metfun bulunmaktadır. Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa Peygamberlerin Medfun olduğu bilinmektedir. Diyarbakır Şehir merkezinde medfun olan 500'e yakın Sahabe-i Kiram'ın olduğu bilinmektedir. Bu yüzden bölge çok bereketlidir. Bölge çok maneviyatlıdır. Bununla birlikte en büyük şeytanlar yine Diyarbakır ve çevresinde gezinmektedir. 90’lı yıllarda 17.000’den fazla faili meçhul cinayet var olmuştur Diyarbakır’da. Terör belasıyla yıllarca bölge halkına zulüm yapılıyor. Ve bu bela ile meşgul ediliyor. Kayseri'de STK’ın katkılarıyla büyük bir Kur’an kursu yapılsa keşke. Bu vesileyle nasıl bir gönül köprüsü kurulur anlatamam. Bu ziyaretleşmelerin artarak devam etmesini diliyorum. Ve tekrar Şahin Hocamın şahsında Kayserili bütün din gönüllüsü kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi.